0614927925 info@aafgrasveld.nl

Stembevrijding: wat is dat?

Stembevrijding is het via je stem naar buiten brengen van wat er van binnen vastzit.

Stembevrijding gaat over ruimte geven aan alles in jou dat gehoord wilt worden: Zoals verdriet, waar je stiekem al heel lang mee rond loopt. En frustraties, die je maar voor je houdt, omdat mensen anders vinden dat je zeurt. Maar die daardoor toch elke keer naar boven komen, net zoals het zinloos is om een bal onder water te duwen. Het mooie is, het gaat bij Stembevrijding ook om wat daaronder vast zit: je immense kracht. Die we vaak inhouden omdat we hebben geleerd dat het “asociaal is als je ruimte inneemt. “Als je aan jezelf denkt ben je asociaal”. 

Bij Stembevrijding ga je die kracht weer voelen. Dat het helemaal niet asociaal is maar dat het de bedoeling van het leven is om je ruimte in te nemen. Daardoor ga je vreugde voelen kan je levensenergie weer stromen!

Bij Stembevrijding bevrijd je jezelf via je stem uit je eigen gevangenis.

Onbewust worden we dagelijks gekweld doordat we onze angsten, verdriet, frustraties inhouden. En daarmee houden we dus ook onze vreugde in, en zit onze levendigheid gevangen.

Wat? Zeg ik dus dat iedereen eigenlijk in een gevangenis leeft? Ja, zo zou je het wel kunnen zien. Want er zitten dingen in ons vast. En als het vast zit, is het dus niet vrij. Of anders gezegd, omdat die dingen nog vast zitten, leven we niet voluit, leven we niet vrij. Durven we niet te zeggen en te doen wat we daadwerkelijk vinden, voelen en willlen.  Durven we niet daadwerkelijk het leven te leiden waar we eigenlijk van binnen wel zo naar verlangen.

En die dingen zitten vast bij eigenlijk iedereen.

Stembevrijding geeft je de sleutel naar vrijheid

Het goede nieuws is: die gevangenis kan open! Namelijk door klank te geven. Daarmee open je de deuren. Daarmee bevrijd je je angst, verdriet, boosheid, en je ingehouden vreugde, die vastzitten. Vaak al jarenlang.

Bijna niemand heeft door dat jezelf een sleutel hebt om je uit die gevangenis van ellende te halen. Die sleutel is je stem.

Stembevrijding laat je zien dat je niet hoeft te forceren om los te laten

Het mooie van Stembevrijding is dat je onmiddellijk aan je stem hoort als je aan het forceren bent, als je teveel je best doet. De truc is, dat je je niet hoeft te forceren om het slot open te maken, dat “loslaten” niet hard werken is maar dat het slot ineens vanzelf kan open gaan door simpelweg toe te laten wat er uit wil. 

Wat bevrijd je dan precies bij Stembevrijding?  

In ons leven hebben we ergens gaandeweg verdriet en pijn opgelopen, omdat we ons onveilig, niet gehoord, niet gezien, niet geliefd hebben gevoeld.

Stembevrijding doorbreekt patronen en angsten die zijn ontstaan bij je geboorte:

Die angst kan al zijn ontstaan bij onze geboorte:

 • Denk aan dat je klem zat en er met een vacuumpomp aan je hoofd wordt getrokken.
 • Of bij een keizersnede, dat je het allereerste contact is dat je met plastic handschoenen wordt vastgehouden en wordt meegenomen door een arts in plaats van bij je moeder te liggen op haar buik. Wie is die vreemde meneer/mevrouw?
 • En hoe ging jouw bevruchting; het moment dat jouw leven in den prilste ontstond? Als dat volgens je ouders eigenlijk “niet bedoeling” was, hoe pijnlijk is dat. Dat je je niet gewenst voelt, terwijl jouw leven natuurlijk wél de bedoeling is, anders was je er niet geweest, maar zo ervaar je dat dan.
 • Of dat toen je in de baarmoeder zat en je stress ervaarde bij je ouders, door ruzie, of door verdriet van een miskraam vóór jou.

Dit alles heeft invloed op ons. Ook al kunnen we ons deze periode niet herinneren, deze spanning die we toen hebben gevoeld, zit wel nog in ons lichaam opgeslagen.

Stembevrijding bevrijdt traumas uit je jeugd

Vervolgens hebben we in onze jeugd van allerlei gebeurtenissen meegemaakt; thuis, op school, waarbij we angst hebben gevoeld om afgewezen te worden, er niet bij te horen. Er zijn dingen gebeurd waardoor we ons onveilig hebben gevoeld, mensen over onze grenzen heen zijn gegaan waarbij we ons niet hebben kunnen weren omdat we kind waren. Er zijn dingen tegen ons gezegd, zelfs met de beste bedoelingen van degene die het zei. Maar hierdoor zijn we ons gaan inhouden, verkrampen en onze emoties gaan vastzetten. Zoals:

 • Je was verdrietig en er werd gezegd: “Ja, nu is het huilen wel weer genoeg” Gevolg: we durven niet meer te huilen. Er is een blokkade op gekomen om te durven huilen.
 • Ach stel je niet aan, kom op”, terwijl jij bang was. Gevolg: je durft niet meer niet te zeggen als je iets spannend vindt. Je gaat je ervoor schamen.
 • Je doet ontzettend je best, maar krijgt te horen dat het toch nog niet genoeg was. Gevolg: Je gaat denken dat JIJ niet goed genoeg bent.
 • Je hebt een goed idee, maar er wordt niet naar je geluisterd: Je denkt: Laat maar. Gevolg: Je sluit je af en gaat je eenzaam voelen.
 • Je wilde graag iets voorjezelf: “Je moet delen, anders is het egoistich”. Gevolg: je durft niet meer aan je eigen verlangens te denken, je stopt ze weg.
 • Je was het er niet mee eens en wilde niet: “Gedraag je, zo hoort het”. Gevolg, je durft geen Nee meer te zeggen.
 • Doe eens rustig”, terwijl jij zo enthousiast was: Gevolg: je gaat je levendigheid inhouden.

Stembevrijding lucht op, je laat verdriet en spanning los

Wat is hier nou erg aan; die blokkades, niet meer durven of zelfs kunnen huilen? Nou, huilen lucht op. Het heeft een functie. Je lichaam ontspant ervan. Je laat de spanning, de angst, de schrik, het verdriet, los. Maar helaas dus, we zijn ons zo dusdanig gaan inhouden en durven ons verdriet niet in publiek te uiten, zelfs niet eens in een vertrouwde omgeving. Gevolg: ons verdriet zit dus nog in ons, vast, op slot.

Interessant : bij Stembevrijding bevrijd je ook je ingehouden vreugde en je levendigheid

Zo zijn we óók opgehouden onze vreugde te uiten. Zoals “Doe eens rustig, doe eens normaal, gedraag je”. Dus, jij was [bent] vrolijk, uitbundig, maar moe[s]t stiller, rustiger doen dan je zou willen. Gevolg: je houdt je in, je past je aan. Gek genoeg mogen we in onze maatschappij wel blij zijn – dat wordt zelfs van ons verwacht, “lekker positiet denken en in social media laten zien hoe goed het met je gaat”, maar: pas op, wees vooral niet al té blij met jezelf, want “dan ben je arrogant, een opschepper”. Of als je euforisch blij bent, “ben je te druk”, dan schrikt de ander van je. Maar besef je, dat is wél jouw levendigheid. Dat is pure blijdschap. Hoe zonde als die diepe vreugde is weggestopt, onder laagjes van sociaal wenselijk gedrag. Hoe zonde als er stof is gekomen op jouw vreugde, jouw levendigheid en zin in het leven, zin om nieuwe dingen te ontdekken?!

Door Stembevrijding leer je je grenzen aan te geven, en voel je je kracht

En hoe zit heb met jouw boosheid, als iemand over jouw grenzen ging, of je iets onterecht vond, mocht je dan schreeuwen, met deuren slaan? Nee, daar schrikt de ander van. We hebben onze boosheid veels te veel onvoldoende kunnen uiten. En dan gaat het vast zitten. Maar net zoals een bal onder water drukken, dat houdt je niet lang vol. Of denk je lang vol te houden, misschien jarenlang, maar het gaat nooit weg, totdat je er uiting aan geeft. Want vroeg of laat wordt die boosheid getriggerd, en wil je het gaan projecteren, omdat die oude boosheid nog niet voldoende ruimte heeft gekregen.

Stembevrijding gaat over je veilig leren voelen

Is dit dan een vrijbrief om voortaan maar overal te druk te wild te gaan schreeuwen? Nee, maar wel om dat op een veilige plek ruimte te kunnen geven, zodat je wel weer contact hebt met die kracht die in je boosheid, dus in jou, zit, en zowel je levendigheid, je vreugde ruimte te geven en dat je verdriet, je pijn en angst gehoord kunnen worden, zodat je lichaam weer ontspannen voelt.

 

Wat doe je dan precies met je stem bij Stembevrijding?

Bij Stembevrijding gebruik je je stembanden om geluid te geven.

Je stem is “het geluid dat door het trillen van de menselijke stembanden wordt geproduceerd”. Dus je gaat stem geven: geluid. Dat kunnen woorden zijn, of een geluid zonder woorden, en dus ook vooral: klank (zang).  Daarmee geef je dus ook stem aan wie je bent. Want elk mens heeft een uniek stemgeluid. Bijzonder he!

 Bij Stembevrijding geef je woorden aan wat je grenzen zijn.

En woorden geven aan wat je verlangens zijn. Dit is een kunst om dit te doen. Dit kan je leren. Stembevrijding is dus een innerlijke reis!

Door de trillende werking van de stem laat je energie los. Door klank te geven op je uitademing, verleng je je uitademing, dus laat je meer los dan op een gewone uitademing. En het magische van klank geven, voor mij het wonder van stembevrijding, is dat door die klank die je geeft een bepaalde trilling in jou ontstaat, die vibrerend werkt, waardoor bepaalde dingen die je onbewust hebt vastgehouden ineens loskomen, en er nieuwe ruimte ontstaat voor dingen die je niet voor mogelijk hield. Hoe tof is dat?!

Wat is het resultaat van Stembevrijding?

Door Stembevrijding voel je je gezonder en vitaler

Door een bewezen methode van focus op inademing en het verlengen van de uitademing door klank ontstaat er een bepaalde vibratie in het lichaam waardoor stress loslaat. Dit verhoogt je persoonlijke effectiviteit en werkplezier. Je voelt je fitter, uitgeruster, gezonder.

Door Stembevrijding krijg je meer liefde met jezelf en het verbindt je met anderen

Door uiting via klank in plaats van woorden ontstaat er een diepe verbinding met jezelf (en ook met degene als je voor iemand zingt), omdat klank dieper reikt dan woorden. Klank bereikt de ziel. Het is prachtig en inspirerend. Het verbindt mensen, omdat klank verder reikt dan taal. 

Door Stembevrijding vergroot je je zelfvertrouwen en authentiek zelfleiderschap

Stembevrijding gaat over jezelf uiten. Het gaat over jezelf durven laten horen vanuit innerlijke kracht én kwetsbaarheid. Het gaat over ruimte innemen en staan voor wie je echt bent, zonder maskers. Het hoofd kan er van alles van vinden als je gaat zingen, maar door stembevrijding kom je bij een onbewuste laag waar het om loslaten en om vertrouwen gaat.

Door Stembevrijding doorbreek je oude patronen en blokkades

Door klank te geven aan alles wat zich aandient tijdens het zingen – variërend van schaamte, verdriet, boosheid tot grote vreugde, creativiteit – ontstaat er een immense ruimte. Als emoties vrijkomen en via de stem worden losgelaten kan een transformatie plaatsvinden en vastgeroeste patronen worden doorbroken. Het kan tot letterlijke bevrijding leiden van alles wat van binnen onder beschermlagen nog vastzat en onbewust tegenhield om daadwerkelijk te zeggen en te doen waar men diep van binnen naar verlangt. 

Door Stembevrijding ontdek je jezelf op een diepere laag. Je voelt je meer verbonden met jezelf. Je wordt er gelukkiger van.

Ik kan niet meer zonder, het voelt als mijn dagelijkse innerlijke douche

Veelgestelde vragen over Stembevrijding

Wat is het verschil tussen Stembevrijding en Sound Healing?

Dat verschil is er eigenlijk niet. In die zin dat het woord Stembevrijding sommige mensen afschrikt. En dat Sound Healing zachter en veelbelovender klinkt.

Moet je kunnen zangervaring hebben voor Stembevrijding?

Nee, totaal niet.

Voor wie is Stembevrijding?

Voor iedereen die met zichzelf wil verbinden.

Hoe geef ik me op voor een sessie Stembevrijding?

Via een mail naar info@aafgrasveld.nl of boek direct een kennismakingsafspraak.