0614927925 info@aafgrasveld.nl

Ik had me nog nooit gerealiseerd wat de voordelen zijn van neusademhaling.

 

Sterker nog, noem me gek of dom, maar bij de neus dacht ik altijd alleen maar aan ruiken en niet aan ademhalen.

Ik denk zelf dat dat komt omdat bij ruiken me meestal iets opvalt. Namelijk een specifieke geur op een specifiek moment.

 • Zoals de geur van versgebakken brood wanneer ik de warme bakker binnenstap.
 • Een parfum dat een fijne herinnering oproept als ik achter iemand ga zitten in de tram.
 • En wat dacht je van in hoge nood naar openbare toilet moeten: dan knijp ik mijn neus bewust dicht bewust dicht om de stank te vermijden.

Allemaal specifieke momenten.

Ondertussen adem ik de hele dag door mijn neus, maar daar was ik me nooit zo bewust van!

Best bizar, ik ademde gemiddeld zo’n 12 x per minuut. Reken maar uit: 17.280 x per dag.

Ik had me nooit gerealiseerd hoe dankbaar ik mag zijn voor mijn neus want die is dus expliciet is gemaakt voor ademhaling.

Wat zijn dan de voordelen van neusademhaling:

 1. Ten eerste, je neus bevochtigt de ingeademde lucht.
  Je neus produceert vanuit je neusschelpen 1 liter slijm per dag. Daarmee bevochtigt het de lucht die je inademt. Bovendien: je neus voorkomt vochtverlies bij je uitademing.
 2. Een tweede voordeel: je neus verwarmt de ingeademde lucht.
  Je slijmvlies is goed doorbloed en bloed is warm. Dus zo wordt de lucht die langs stroomt opgewarmd.
 3. Ten derde, je neus filtert bacteriën en virussen.
  Het slijm in je neusschelpen bevat stofjes die bacillen doden. De plooien van je neusschelpen zorgen voor een turbulentie in de luchtstroom zodat de kleinere stofdeeltjes en bacillen die je inademt neerslaan in het slijm.
 4. De vierde van de voordelen is mijn favoriete:  namelijk de gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide wordt beter geregeld.
  En dit is cruciaal! Daarom heb ik hier een aparte blog over geschreven, omdat ik dit zo interessant vindt. Het gaat erom dat de zuurstof die je inademt maximaal kan aankomen bij je organen en je brein. Zuurstof kan pas worden afgegeven als je CO2 hoog is waar de zuurstof moet worden afgegeven. Dus de gaswisseling wordt efficiënter.
 5. Ten vijfde, door in te ademen via je neus wordt de opname van zuurstof in je hersenen gestimuleerd. daardoor kan de béste zuurstof naar je hersenstam: die gebruikt namelijk 30% van je zuurstof.
 6. En de laatste in het rijtje van voordelen maar zeker niet de minder belangrijk. Sterker nog, Het ontdekken van de functie van NO-gas heeft in 1998 een Nobelprijs voor de geneeskunde opgeleverd: je neus maakt bij (uit)ademen NO-gas aan.

Wat zijn dan de voordelen van de aanmaak van NO-gas door de neus?

 • NO regelt allereerst de bloedtoevoer naar verschillende organen en stimuleert het brein.
 • Daarnaast speelt NO-gas een belangrijke rol als signaalmolecuul in het cardiovasculaire systeem. Oftewel: NO gas beschermt het hart.
 • Een derde voordeel: NO gas draagt bij aan het doorgeven van signalen en verbeteren van het maag-darmstelsel.
 • Behalve bovenstaande voordelen, verwijdt NO gas de bloedvaten. Dus het voorkomt het ontstaan van bloedstolsels.

 Tips hoe je jezelf kunt aanleren om meer door je neus te ademen: 

 • Mijn favoriete tip is: Ga oefenen met door je neus inademen voordat je praat. Bekijk hierboven de video. Hierdoor train je niet alleen het verbeteren van je autonome ademhaling maar je zenuwstelsel blijft meer ontspannen. Je voelt  je zelf veel meer gegrond en komt rustiger en duidelijker over.
 • Een tweede tip is om bij het sporten te oefenen hoe lang je het volhoudt om alleen maar door je neus te ademen. Maar ook bij regulier fietsen zoals naar je werk of om boodschappen te halen kan je dit uitstekend trainen om alleen maar door je neus te ademen.
 • Een derde tip is om je mond dichtplakken met een zachte tape (zoals Leukopor) tijdens het slapen. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor beter slaapt.

Een tip om de aanmaak van NO gas extra te stimuleren is hummen op je uitademing. Dus een soort van neurien door je neus. 

Extra waardevol om dit te doen als je na actief sporten een gevoel van buiten adem hebt, door te hummen ben je ook weer sneller “op adem”.

Tip voor als je neus verstopt zit: 

Wat als je wel door je neus wilt ademhalen, maar je neus verstopt zit?

Doe dan deze effectieve korte oefening zie hieronder in de video.

Vond je deze blog waardevol en wil je meer weten over hoe je je ademhaling kunt verbeteren?

Boek dan nu een afspraak voor een gratis advies gesprek.

Je kunt ook alvast starten met een gratis korte adem meditatie.